Talent ontwikkeling

In Nederland zijn zes Baseball Academies die volgens het KNBSB Meerjarenopleidingsplan zorgen voor het opleidingstraject van honkbaltalenten in de regio. Dat betekent dat de beste jonge honkballers in de regio onder verantwoordelijkheid van de KNBSB worden geselecteerd en binnen de honkbalschool worden opgeleid. De talenten trainen professioneel en spelen wedstrijden op topniveau, waardoor zij zich optimaal ontwikkelen. Na hun opleiding binnen de honkbalschool stromen de talenten uit naar de deelnemende topsportverenigingen, of vervolgen zij hun opleiding in de USA.

In de regio Kennemerland heb je de Rabbits Baseball Academy. De Tsunami Baseball Academy is in Den Haag. De Unicorns herbergen de talenten van de regio Rotterdam. In Midden-Nederland is dat de Scimitars. In het Zuiden heb je de Bixie Baseball Academy en de talenten uit de regio Amsterdam zitten bij de Diamonds Amsterdam.

Het eerste initiatief om honkbaltalenten uit een regio te bundelen kwam van de voormalige bondscoach van het Nationale A-team en tegenwoordig technisch directeur van de KNBSB, Robert Eenhoorn. Hij stichtte in 2000 de eerste honkbalschool in Rotterdam onder de naam ‘Unicorns’. Later volgden er in combinatie met zgn. ‘LOOT-scholen’, meerdere Baseball Academies in het land. De KNBSB ondersteunt de  honkbalscholen en stelt strenge criteria om de kwaliteit te waarborgen. Zo dienen spelers tot de nationale top in hun leeftijdscategorie te behoren of deel uit te maken van regionale selecties. En de honkbalschool dient uiteraard topfaciliteiten en topbegeleiding te bieden.